woensdag 3 februari 2010

Muggenplaag en bange kaaimannen

Nou, dat hebben wij natuurlijk weer. Onze aankomst in Suriname gaat gepaard met een ware muggenplaag. In tijden is het kennelijk niet zo erg geweest als sinds deze week, zo valt ook in de Surinaamse kranten te lezen. Muggenbulten tellen is al bijna net zo erg als het tellen van zandkorrels. Vooral de kuiten zitten eronder. Het ergste is mijn rechterkuit, waar ik zojuist 22! muggenbeten heb geteld en dan heb ik het dus nog niet over de overige lichaamsdelen. Smeren, smeren, smeren met anti-mug dus.
Fien is gelukkig weer ietwat relaxter over de "stoute vliegjes". De afgelopen dagen durfde ze bijna niet over de vloer te lopen. Ze zag ieder vuiltje voor een mug aan. "Mama, optillen!!" en zelfs van kleine moedervlekjes op haar beentjes werd ze panisch.
De roomwitte muren van ons huis beginnen inmiddels ook onder de muggenplaag te lijden. Zo hebben we gisteravond voor het slapen gaan alles dichtgedaan en zijn we op muggenjacht gegaan. Het resultaat: zwarte met rode vegen, die her en der niet goed meer weg te krijgen waren.
Zo. Genoeg over de muggen. Sinds gisteren heb ik ook een auto. Gelukkig een automaat, dat scheelt al heel wat. Want schakelen met links was best even wennen. Nu kan ik me tenminste op de weg concentreren, wat al moeilijk genoeg is.
Net even bij de plas geweest op Palm Village om Harry en Puk ook een verzetje te geven. Ik was er wel een beetje huiverig voor, want in die plas zwemmen ook kaaimannen die zo nu en dan even met hun oogjes boven het water uitkomen. Maar volgens iedereen hier is er geen enkele reden om bang te zijn. Ze laten hun kinderen gewoon in de plas zwemmen. De kaaimannen schijnen niet vergelijkbaar te zijn met grote krokodillen die ik meteen voor ogen had en zijn zelf heel bang.
Maar het oerwoud, daar mogen de hondjes toch echt niet in. Daar zitten niet alleen apen, die je ´s morgens vroeg hoort, maar ook gevaarlijke slangen. Fientje ratelt inmiddels al op wat Olaf haar heeft geleerd: "In het oerwoud zitten slangen. Dan moet je hard wegrennen naar papa of mama." Olaf (typisch Olaf) heeft zelfs al een groot kapmes gekocht voor als ik een stukje op jungle avontuur zou gaan met de familie. Mocht Harry in gevecht verwikkeld raken met een boa constrictor kan ik de slang een kopje kleiner maken. Moet wel eerst oefenen thuis van manlief. Ben benieuwd waarop. Misschien op de tuinslang die binnenkort met de container zal arriveren...

5 opmerkingen:

 1. Hai Marjolein,

  Hoewel jullie veel last hebben van de muggen zou ik oppassen met het veel en langdurig toepassen van muggenolie met DEET.
  Zie dit artikel: http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1741-7007-7-47.pdf
  Lang technisch verhaal maar hieruit wordt geconcludeerd dat het niet echt bevordelijk is voor je gezondheid.
  Beter is een klamboe boven je bed, wierrook in de kamer overdag en buiten beschermende dunne kleding dragen.
  Klinkt erg bijdehand maar wou het toch ff kwijt.
  Groeten Martijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He lieve gasten!

  Wat een wereld: de dag nadat wij terugkeren vertrekt de laatste 'batch' (zo noemen wij dat) van Vd Gaag/V Poorten naar Suriname! Het kan verkeren, schreef Bredero ooit en dat doet het blijkbaar ook. Wij zijn nu lekker op onze lauweren aan het rusten, maar van ons in ieder geval voor nu alvast heel veel geluk, plezier en voorspoed gewenst met jullie lieve gezinnetje in Suriname!

  Keep in touch & godspeed!

  Cheers & beers,
  Ivanca & Martin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker weertje zo te zien!

  En hier is de winter nog lang niet over... Er zijn bronnen die vermelden dat er weer een koudefront aankomt. Simon is inmiddels niet meer zo snotterig, maar pa en ma hebben ook klappen opgelopen van lekker-gevoel-verstorende bacterien en/of virussen... Hopelijk na dit weekend allebei beter!

  Wat betreft de kaaimannen: plaatje aub!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heyy Marjolein en Olaf,
  Leuk om jullie verhalen te lezen, en ben blij dat de reis is goed gegaan, wat een toeval dat die man bij de KLM werkte en even kon bellen of de temperatuur goed was voor de hondjes, goed om te horen, dat dat ook goed gegaan is. Sorry trouwens voor mijn late reatie.. maar ga jullie nu op de voet volgen.. ben nu skype aan t installeren dus komt helemaal goed!! Hey succes met de muggen .. en we keep in touch!!!
  xx Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weten de plaatselijke bewoners geen truukjes tegen de muggen?

  BeantwoordenVerwijderen